На Мулан“ - най-китайският филм в цялата история на Дисни“, му се струпа

...
На Мулан“ - най-китайският филм в цялата история на Дисни“, му се струпа
Коментари Харесай

Пекин забрани да се пише за „Мулан“

На „ Мулан “ - най-китайският филм в цялата история на „ Дисни “, му се струпа доста. Първо едно изявление на актрисата, която играе Мулан, докара до апели за протест на филма в най-малко 4 разнообразни страни. Второ - в Съединени американски щати и още някои страни пандемията принуди компанията да пропусне киносалоните. Трето - множеството от хората, които са гледали кино лентата, не са във екстаз. И последно (засега) - през вчерашния ден китайските управляващи забраниха на огромните медии да пишат за " Мулан ", който потегля по кината в Китай през днешния ден. Причините са политически - връзките на кино лентата с района Синдзян, оповестява CNBC. 

С присъединяване на известните китайски артисти Джет Ли, Гонг Ли, Дони Йен и Лиу Ифей и основан въз основа на китайски фолклорен текст, “Мулан ” е основан, с цел да притегли публиката в Китай, вторият по величина (с наклонност да стане първи) кино пазар в света. “Дисни ” имаше огромни очаквания за представянето на кино лентата, само че в този момент възбраната за изявления в строго цензурираните китайски медии ще бъде още един удар за продукцията, с бюджет  200 милиона $. 

Срещу “Мулан ” към този момент има митинги и призиви за протест в Тайланд, Тайван и Южна Корея. Предизвика ги Лиу Ифей (изпълнителката на основната роля) като подкрепи обществено дейностите на полицията срещу протестиращите в Хонконг. 

Най-новият мотив за недоволство е, че финалните надписи на „ Мулан “ включват благодарности към управляващите в Синдзяно-уйгурския самостоятелен регион, където е снимана част от кино лентата. Китайският напън върху етническите уйгури и други мюсюлмани в Синцзян е подложен на критика от някои западни държавни управления, в това число Съединени американски щати, както и от групи за правата на индивида. 

Още преди огромните медии да получат възбрана да отразяват кино лентата, беше ясно, че смесените мнения онлайн и рестриктивните мерки на потенциала на кината заради ограниченията за предварителна защита на ковид ще окажат негативно въздействие върху приходите.

В сряда излизащият на британски китайски вестник Global Times, подлага на критика реакцията против кино лентата, описвайки я като " следващата проява на екстремизъм във връзка с Китай измежду публичното мнение в Съединени американски щати ".

В „ Дисни “ смятаха, че са създали задоволително тестови прожекции, за си подсигуряват триумфа на " Мулан " измежду китайската аудитория, а в сряда финансовият шеф на компанията Кристин Маккарти заяви пред инвеститорите, че е " доста удовлетворена " от първичните резултати в други страни. В четвъртък обаче Маккарти призна, че изборът на компанията да снима части от " Мулан " в района Синцзян " ни сътвори доста проблеми ".

Корпорацията е подложена на остри критики заради работа си региона, където почти един милион членове на най-вече мюсюлманското уйгурско етническо малцинство са били настанени срещу волята им в лагери за интерниране като част от напъните за насилственото им усвояване. Някои от тях са били подложени на насилствена дезинфекция и аборти, демонстрират последните отчети, като някогашни арестувани разказват изтезания и нечовешко отношение.

“Мулан ” евентуално ще бъде показан в около 40% от киносалоните в Китай, които сега имат право да работят с не повече от 50 на 100 от потенциала си. Филмът е продал билети на стойност 9,78 милиона юана (1,43 милиона долара) към четвъртък следобяд, което съставлява 55% от всички продажби на билети за кино в Китай за петък.

Анализатори предвиждат, че филмът ще завоюва мрачните 150 милиона юана в касите на континента, поради ранните зрителски мнения - 5.4 от 10 от 34 хиляди фенове в IMDb. Според най-песимистимните прогнози, в Китай приходите от “Мулан ” може да не надвишават 150 млн. юана (22 млн. долара). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР